Ce spun cititorii

Mă bucur când primesc veşti de la cititorii mei. Timpul este o resursă importantă pentru noi toţi şi faptul că va alocaţi câteva momente pentru a împărtăşi impresiile voastre mă onorează.  Mulţumesc tuturor!

Cristina Oţel

Două cititoare de poveşti, una si mămică, cea de-a doua şi scriitoare, amândouă cu certificat de trainer, s-au întâlnit in lumea personajelor Ramonei. Cristina Oţel  Este o “mamă trainer” căreia îi place să se joace acasă cu baiețelul ei de 4 anișori, dar și cu concepte, activităti și materiale de curs. În timpul liber rămas, Cristina citește și scrie, perfect pentru o vizită în lumea jucăușă a poveștilor din Caută-ți Prietenii.

Mai jos sunt câteva pasaje din articolul de pe blog-ul ei www.cristinaotel.ro despre “Caută-ţi prietenii!”:

Am citit poveştile şi apoi am tras şi un pui de somn, iar seara m-am aşezat la citit cu Alex.

Până acum am avut timp să parcurgem şi împreună primele două istorisiri care i-au plăcut mult. Mi-a spus de mai multe ori că îi plac desenele şi că sunt frumoase şi, recunosc, ilustraţiile mi s-au părut şi mie în perfect acord cu locul unde se desfăşoară acţiunea. Îl amuză numele neobişnuite ale personajelor (rinocerul Adongo, suricata Batanga sau elefantul Tromba sunt doar câteva dintre ele), se străduieşte să le reţină şi pune multe întrebări încercând să anticipeze finalul poveştilor.

Ce îmi mai place mie în mod deosebit la această carte e că a fost gândită pentru mânuţele micilor cititori şi dimensiunile reduse o fac uşor de răsfoit pentru copii.

Citind poveştile, Alex a descoperit că a fi erou nu înseamnă neapărat să ai puteri  supranaturale, că e important să se descopere pe sine, că e important să îi ajutam pe cei din jur şi că bucuria poate fi şi mai intensă dacă o împărtăşim cu familia şi cu prietenii.

Alina Bănescu

Cum au început târgurile de mărțișor de ce nu un mărțișor altfel ???

https://www.facebook.com/Povestile-Ramonei-120618954963144/

Cum îmi plac poveștile vroiam să vă recomand și vouă cartea scrisă de Ramona. Cumpăr multe cărți și pe unele nu apuc să i le mai citesc băiețelului meu din cauza faptului că în multe dintre ele se întâmplă ceva de rău care se termina rău. Poveștile Ramonei vorbesc despre prietenie, despre cum suntem unici, despre emoții, despre familie și lucruri pe care le oferim necondiționat prietenilor. Fără pățănii care se termină rău..

Știți care e cea mai ușoara cale de a călători în orice colț al lumii, pe tărâmuri îndepărtate?
Când eram mică, cred că în jurul vârstei de 9-10 ani, am descoperit cum pot călători oriunde și oricând doresc. Eram fascinată de acea descoperire. Era o carte cu povești culese din toată lumea. Ei bine, acea carte mi-a “deschis” ușa și prin intermediul ei am vizitat multe țări și am învățat multe lucruri.
Cartea poate fi un mijloc grozav de a călători oriunde dorim fără să fie necesar să ne deplasăm fizic sau ne poate trezi curiozitatea și dorința de a descoperi poveștile într-o călătorie adevărată.

Cartea “Caută-ți prietenii”, scrisă de Ramona Ciobanu, mi-a adus în memorie această frumoasă amintire.

Pe lângă toate acestea, cartea ne dă și multe informații de cultură generală. Spre exemplu, ce este un baobab sau un condor.
Să vă zic putin și despre ilustrații, după cum puteți observa, sunt extrem de frumoase!!!

Amalia Danciu

Având 16 ani, a fost o provocare pentru mine că citesc povești, să reintru în lumea copilăriei. Bineînțeles că eu am crescut cu Frații Grimm și Hans Christian Andersen. Automat, i-am comparat pe ei cu Ramona Ciobanu. Cel mai important aspect este că ea nu a folosit clișeul de care am vorbit. În creațiile ei, fiecare personaj e un erou. Răufăcătorii nu existau, astfel copiii pot lua drept exemple orice caracter. Fiecare dintre acestea avea câte o trăsătură dominantă, deci totul este ca o lecție pentru copilași despre viața de zi cu zi.

Un alt aspect foarte important este morala fiecărei povești și elementele pe care le promovează. Consider că toți oamenii trebuie să fie toleranți, prietenoși, poate și puțin visători. Toate aceste carecteristici și multe altele sunt valorificate în povești, făcându-i pe copii să-și urmeze personajele preferate. Dacă trăsăturile respective sunt prezente la copii încă de la vărste fragede, avem o șansă să schimbăm mentalități.

Eu le voi recomanda tuturor mămicilor să le pună copiilor lor în mână această carte, iar apoi cele ale veșnicilor autori amintiți mai sus, deoarece lumea are nevoie de o schimbare și un prim pas de a ajunge la ea este citirea din fașă a cărților cu mesajul potrivit.

“Caută-ți prietenii”, din perspectiva cititorului Mare

Între timp am și citit cartea și am descoperit în cele 160 de pagini 3 povești care cu siguranța nu stârnesc imaginația doar celor mici. Acțiunea din primele două povești (Cu corn sau farăLa umbra baobabului) se desfășoară în minunata Africa, ultima în San Francisco (Olivia).

Călătoria în Africa este marcată de personaje specifice zonei: rinocerul Adongo, suricata Batanga, babuinul Papio, chiar și o familie de baobabi. Mai întâlnim și alte personaje, precum suricatele, sau chiar animale de pradă, însă modul în care personajele Ramonei se raportează la pericol este unul natural, ca făcând parte din universul cotidian, fără să aibă o încărcare negativă, fără să stimuleze sentimentul de frică. Ce mi-a plăcut foarte mult, este că în conturarea poveștii vine în ajutor și grafica ingenioasă.

În San Francisco, Olivia trăiește o poveste cu care orice copil s-ar putea identifica. Merge la școală, se joacă cu prietenii, așteaptă vacanța de vară și își iubește poveștile pe care le citește.

Să ajung, însă, la poveștile propriu-zise. Prima dintre ele, Cu corn sau fără, este povestea puiului de rinocer Adongo care are de trecut două provocări: prima noapte fără mama lui și găsirea unui sens pentru cornul buclucaș ce-i împodobește nasul.

Pe mine m-a înduioșat Adongo, care întruchipează perfect copilăria (atașament vs. independență, curiozitate vs. neliniștea noului, prietenia și curajul).

A doua poveste, La umbra baobabului … este o poveste despre prietenie și despre lucrurile pe care le faci de dragul prietenilor dragi. Adongo și prietena lui, suricata Batanga, pe care îi știam din prima poveste, pleacă într-o călătorie nu foarte ușoară pentru a-i căuta pe frații și surorile baobabului Farus și a-i aduce acestuia vești de la ei…. Avem astfel ocazia să ne plimbăm alături de ei prin savană și să cunoaștem un trib de boșimani. Aceasta este povestea din care aflăm cele mai multe lucruri despre viața în savană: ce sunt baobabii și cum supraviețuiesc ei în uscăciunea tărâmului Limpopo, cum arată un boșiman și cum depind unele de altele plantele și animalele din savană.

Ultima povestire o aduce în prim-plan pe Olivia, o fetiță isteață și curajoasă, ce primește în dar un atlas al lumii. Firul epic este mai complex, căci un elefănțel pe nume Tromba îi apare în vis Oliviei și are apoi  nevoie de ajutorul ei pentru a fi eliberat de la circ, iar cu ajutorul condorului Velius ajunge pe străzile din San Francisco. V-am stârnit interesul?

Povestea Oliviei conține citatul meu preferat din carte: Căci iată, orice dorință poate deveni realitate dacă tu singur o poți îndeplini pentru altcineva. 

Ramona…s-a pus pe treabă și i-a adus la viață pe elefantul Tromba, suricata Batanga, puiul de rinocer Adango, baobabul Farus, școlărița Olivia și tânărul bosiman Madiba. Rezultatul a fost o carte de povești minunată din care cei mici vor afla că a fi erou nu înseamnă să ai puteri supranaturale..

“Caută-ți prietenii” este o carte care le arată copiilor cum să fie ingenioși, toleranți și bine crescuți.

Pe lângă poveștile frumoase, cei mici vor găsi o întreagă  colecție de desene colorate, vesele și bine concepute, care îi ajută să înțeleagă exact cine sunt personajele și unde trăiesc. Desenele atât de inspirate sunt create de talentata Andra Pavel.

 “Caută-ți prietenii” este tipărită pe hârtie de foarte bună calitate și este genul acela de bijuterie pe care te bucuri să o vezi  zi de zi în bibliotecă. Iar peste ani o regăsești cu drag și readuci la viață sentimentele și emoțiile copilului din tine.

Dacă aveți de cumpărat un cadou pentru un copil drag sau dacă vreți să le faceți celor mici o surpriză asa… fără niciun motiv, să vă gândiți și la Poveștile Ramonei. Cu siguranță o sa le placă și chiar s-ar putea să-i inspire să scrie la rândul lor, propriile povești.

A fost încă o carte care a reuşit să o capteze pe Ema, ceea ce nu e chiar uşor în ziua de azi pentru un copil de aproape 8 ani.

Să-l cucereşti cu o carte, să-şi scoată ochii din TV sau tableta, e mare realizare!

Dar când personajele principale sunt elefantul Tromba, rinocerul Adongo, când auzi de  Bamidele, Batanga, Madiba, baobabul Farus, iar acţiunea e plină de aventuri petrecute în Africa, pare că e o reţetă de succes.

Oameni buni, dragi părinţi, mi-a placut şi mie, recunosc! Am citit de gaşca asta cu nume fistichii, plecată în căutarea familiei de baobabi, am zâmbit şi am trăit fiecare pagină cu Ema, ne-a plăcut să facem cunoştinţă cu fetiţa Olivia, care a primit de ziua ei cadou un atlas geografic.

Am ajuns iar în lumea imaginaţiei, acolo unde lucrurile se întâmplă frumos şi ingenios, doar dacă-ţi păstrezi sufletul deschis şi inocent.  E lumea în care elefanţii vorbesc, în care Olivia ajunge la San Francisco în zbor, condusă de condorul Velius şi reuşeşte să-l salveze pe prietenul ei, elefantul Tromba, capturat la circ, pentru  ‘spectacole pentru copii răsfăţaţi’.

Frumoasă mai e copilăria asta, când imaginaţia nu are limite! Am vazut-o pe Ema cum îi sclipeau ochii şi trăia fiecare rând, ca şi când savana era sub ochii noştri, iar baobabii vorbitori pot apărea la tot pasul!

Şi mai cred că e o iniţiativă tare frumoasă şi lăudabilă ca în ziua de azi să îţi laşi imaginaţia liberă, să scrii poveşti pentru copii.  Nu poţi s-o faci decât din suflet! E o carte specială pe care o recomand cu inima deschisă!

Claudia Lizica Lazăr

Mămică de gemeni, profesoara de biologie și scriitoare pentru copii:

Cartea “Caută-ți prietenii”de Ramona Ciobanu minunată. Poveștile sunt scrise într-un ritm alert. Nu ai cum să te plictisești. Personajele au nume vesele și atrăgătoare. M-a amuzat că prima poveste “Cu corn sau fără” mi se potrivește.

Adongo, puiul de rinocer, are trei luni precum gemenii mei, iar mama rinocer, Bamidelle, are capul butucănos… așa cum îl simt eu uneori de atâtea gânduri, planuri, idei, vise, dorințe… nesomn.
Această poveste mi-a amintit de Tobias. Ca idee, seamănă puțin.
Grafica este plăcută!
Calitatea este deosebită, hârtia fiind groasă și lucioasă.

Micuța Ana Melania râde teribil când pronunț baobab și numele personajelor.
Sunt foarte curioasă ce a inspirat-o pe Ramona Ciobanu în alegerea numelor.
Citiți mult! Relaxarea e garantată!
Zâmbete și bucurii!

Cecilia Istrate

Mămică cu suflet tânăr și prietenă bună a fiului ei.

Am citit poveștile, l-au ținut pe Mihnea captivat, deși nu sunt povești cu supereroi, sau eroi buni și răi…
Sunt povești despre prietenie între personaje diferite, despre încrederea în sine și îndeplinirea dorințelor pentru că “orice dorință poate deveni realitate dacă tu singur o poți îndeplini pentru altcineva”.
Mulțumesc Ramona Ciobanu!

Diana Masopust

Am terminat cartea acum 2 zile. Cu regret. Alături de poveştile lui Creangă, mi-a intrat la inimă într-un loc foarte special. Daca aş avea 5 astfel de cărţi pentru copilul meu, ar fi inutil să-i mai cumpar altceva. Mărturisesc că eram foarte curioasă şi intrigată de când am citit review-urile. Pe lângă poveştile fără nicio morală cu care am crescut noi – cu vrăjitoare care mănâncă copii, sau mame vitrege care cer ficatul şi inima copilei adoptive că e mai frumoasă sau mai ştiu eu ce alte minunăţii, mi se pare o colecţie minunată de întâmplări din care copiii au câte ceva de învăţat la fiecare propoziţie: despre prietenie, generozitate, dragoste, curaj, politeţe… Ai un talent minunat şi este extraordinar că nu l-ai ţinut pentru tine. Sunt convinsă că mulţi părinţi apreciază un astfel de ajutor în educaţia micuţilor. E genial că nici n-ai menţionat nicăieri despre viclenii, ură, frică, răutate… chiar m-a fascinat fiecare pagină. Plus ca desenele sunt minunate – atât de calde şi de vesele… este o carte foarte reuşită.

Primește Noutățile:


Dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți despre povești, introdu adresa ta de email mai jos:

You have Successfully Subscribed!